Vandets hårdhed 

Vandets hårdhed 

Hårdheden betyder noget for sæbeforbruget ved vask. Så vil du være sikker på, at du bruger den rigtige mængde sæbe i opvaskemaskinen og vaskemaskinen, skal du tjekke vandets hårdhed i dit forsyningsområde. 

Brug den rigtige mængde sæbe 

Vandets hårdhed afhænger af indholdet af calcium og magnesium. Et højt indhold giver hårdt vand og et mindre indhold giver blødt vand. Jo hårdere vandet er, desto mere sæbe skal du bruge i opvaskemaskinen og vaskemaskinen.

Forskellen på hårdt vand kontra blødt vand er defineret i nogle intervaller målt i °dH (tyske hårdhedsgrader).

Intervallerne i de tyske hårdhedsgrader:

  • Meget blødt = 0 - 4 °dH
  • Blødt vand = 4 - 8 °dH
  • Middelhårdt = 8 – 12 °dH
  • Temmelig hårdt = 12 – 18 °dH
  • Hårdt = 18 - 24 °dH
  • Meget hårdt = 24 - 30 °dH
  • Særdeles hårdt = mere end 30 °dH

Blødgøring

Vi behandler grundvandet så simpelt som muligt, inden det pumpes ud til dig som forbruger. Det betyder bl.a., at vandets naturlige indhold af kalk ikke reduceres. Der er i 2019 målt hårdheder mellem 9 ˚dH og 14 ˚dH i vandet fra vores kildepladser.

Ifølge Naturstyrelsen og vandbranchens interesseorganisation DANVA kan blødgøring af drikkevand være relevant ved hårdheder over ca. 15 odH. Der kan være samfundsøkonomiske gevinster ved at blødgøre vand, der er ”hårdt til særdeles hårdt”. 

Vi har ingen aktuelle planer om at etablere central blødgøring på vores kildepladser, men der følges naturligvis med i, hvad andre vandforsyningsselskaber foretager sig og høster af erfaringer omkring blødgøring, samt hvilke nye metoder der kommer på markedet.

Private blødgøringsanlæg

I forhold til private blødgøringsanlæg, har viikke mulighed for at vurdere de konkrete anlæg, der er på markedet.  Installering af decentrale blødgøringsanlæg ses som et privat anliggende. Det skal dog sikres, at installationen har tilbageløbssikring, således tilbageløb til forsyningen forhindres.

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen