Spadestik på elkedler hos Aalborg Forsyning

Første spadestik på elkedler markerer ny milepæl i grøn omstilling

Aalborg Forsyning er nu begyndt byggeriet af tre elkedler på i alt 150 MW. Dermed er der taget endnu et vigtigt skridt i den grønne omstilling af fjernvarmen i Aalborg Kommune.

Norbis Park, som er Aalborg Forsynings område ved Nordjyllandsværket, er lige nu en stor byggeplads og et synligt billede på, at den grønne omstilling af fjernvarmen i Aalborg Kommune er i fuld gang. Området er ved at blive byggemodnet og klargjort til de grønne teknologier, der skal tage over, når den kulbaserede fjern-varmeproduktion på Nordjyllandsværket forventes at stoppe med udgangen af 2028. Byggeriet af fire akkumuleringstanke er godt i gang, snart begynder byggeriet af havvandsvarmepumpen, og i dag blev der taget første spadestik til byggeriet af tre elkedler samt bygninger til den nye elforsyning i Norbis Park.

”Det er en betydningsfuld begivenhed i vores arbejde mod en grønnere fremtid. Vi står ved en milepæl i kommunens grønne omstilling, idet vi nærmer os målet om at erstatte kul som varmekilde i vores lokale varmeproduktion med mere bæredygtige løsninger,” siger borgmester i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen, der tog det første spadestik sammen med Aalborg Forsynings bestyrelseskvinde, Anna Aaen, og adm. direktør Søren Gais Kjeldsen.

Kan udnytte udsving i elpriser

De tre elkedler er i alt på 150 MW og vil stå for omkring 16 pct. af varmeproduktionen i Aalborg Forsyning. Kedlerne fungerer ligesom elkedlen hjemme på køkkenbordet. De er dog lige 20.000 gange så store, og i stedet for at bruge det varme vand til the eller kaffe, bliver det brugt til fjernvarme.

”Elkedlerne kan producere varme, når der er brug for det, men derudover giver de Aalborg Forsyning mulighed for at udnytte udsvingene i elpriserne og dermed optimere varmeproduktionen ved at producere meget varme og gemme det i akkumuleringstankene, når elpriserne er i bund, og så bruge varmen fra lageret, når elpriserne er høje,” siger bestyrelsesforkvinde Anna Aaen.

I samspil med akkumuleringstankene vil elkedlerne sikre en høj forsyningssikkerhed og dække en væsentlig del af det fremtidige behov for varme i perioder med spidsbelastning og også kunne fungere som lager for varmen. Derudover vil elkedlerne på sigt bidrage til udfasningen af den naturgas, som bliver brugt på Aalborg Forsynings nuværende reservelastlagre.

En del af stort infrastrukturprojekt

Ud over de tre elkedler indeholder projektet også en del af et stort infrastrukturprojekt. Det vil bl.a. sige byggeriet af to koblingsanlæg, som skal levere strøm til elkedlerne og havvandsvarmepumpen, og derudover selve fjernvarmeforbindelsen til elkedlerne samt fjernvarmerør, kloak, lysledere osv.

”Jeg ser frem til at følge udviklingen af Norbis Park og venter spændt på den fulde effekt på forsyningssikkerheden, CO2-udledningen og økonomien frem mod 2028, hvor vi virkelig kommer til at opleve den fulde effekt af de grønne investeringer,” siger Lasse Frimand Jensen.

Selve elkedel-entreprisen står Inopower A/S for, mens udstyret til den nye elforsyning leveres af Siemens Energy, og en tilhørende elkedel-bygning, bygning til el-anlæg og transformergårde bliver udført af H.P. Byg A/S. Det er planen, at elkedlerne er klar til drift i løbet af 2025.

 

(redigeret den 29. april 2024)

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen