Aalborg Forsyning logo Aalborg Forsyning logo

Historie

Læs om historien fra 1895 til i dag

Nordjyllandsværkets historie går over 100 år tilbage - nærmere bestemt i 1895 i Doktorens Gyde midt i Aalborg. Her blev der etableret et privat elektricitetsværk, som gik under betegnelsen "Lysstationen".

Værket var en stor succes, og allerede i 1909 så et nyt kommunalt elværk uden for byen dagens lys. Værket forsynede både Aalborg og store dele af oplandet med strøm.

Fra 1960 til 1995

I begyndelsen af 1960'erne blev Aalborg Kommunale Elværk så til interessentselskabet Nordkraft.

I 1967 åbner kraftværket NEFO nord for Limfjorden i nærheden af Stae og Vester Hassing. Bag forkortelsen gemmer sig Nordjyllands Elektricitetsforsyning. Værket fra 1909, som engang lå mellem Aalborg og Vejgaard, lå nu midt i byen. Den dag i dag minder Nefovej i Stae og Elsamvej i Vester Hassing stadig om de tidligere elforsyninger og -samarbejder.

Fra 1995 til i dag

I 1995 fusionerede Nordkraft og NEFO og blev til Nordjyllandsværket. I samme forbindelse opgav man placeringen midt i Aalborg.

I 2000 fusionerede de jyske og fynske værker og blev til samarbejdsorganet ELSAM. Seks år senere - i 2006 - kom Vattenfall på banen og overtog blandt andet Nordjyllandsværket.

I 2015 kommer værket på kommunale hænder. Og vi vil fortsat levere stabil, effektiv - og ikke mindst miljøvenlig - el og fjernvarme til gavn for kunderne og vores fælles fremtid.

Genveje
Emner om nordjyllandsværket